Ekonomi

Konya’da ramazanda klasik baklava rağbet görüyor

Konya’da iftar sonrası vazgeçilmez lezzet haline gelen baklavaya talep artarken, baklavacılar ramazan ayında klasik baklavaya rağbet olduğunu söyledi.

Türk mutfağının en önemli tatlılarından biri olan baklavanın üretiminde ramazan ayının yoğunluğu devam ediyor. Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Konya’da baklavacılarda mesai iki katına çıkarken, artan talep sonrası firmalarda baklava üretiminde artış yaşanıyor. Konya’da ramazanda klasik tatlıların aşırı tüketildiğine değinen Pastaneler Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, “Ramazanda daha çok fıstıklı ve tereyağlı tatlılar tercih ediliyor. Bu nedenle normal klasik baklavamız daha çok tüketiliyor. Tatlılarımız da var. Antep usulü denildiği zaman biraz daha pahalılar.” Daha yüksek olduğu için yavaş gidiyor diyebiliriz. İnsanlar bütçelerine göre alıyor. Ama biz normal klasik baklavamızı daha çok satıyoruz. Vatandaşlarımızdan da açık alanlarda tatlı almamalarını rica ediyoruz, hijyen kurallarına uymuyor” dedi.

“Baklava aşk işidir, aşkla yapmayandan baklava çıkmaz”

18 yaşındaki baklava ustası Halil Acar, baklava yaparken kullandıkları malzemelerin tamamının farklı yörelerden geldiğini belirterek, “Antep yöresinin fıstığı, Urfa yöresinin sade yağı olmazsa olmazımız. Yine Antep yöresi.Konya Ovasının unu bizim için çok değerli.Tokat’ Özel cevizlerimiz Türkiye’nin Reşadiye ilçesinden geliyor.Biz bu işleri harmanlayıp müşterilerimize sunuyoruz.Biz bu olaya biraz farklı bakıyoruz.Çünkü baklavalık aşk işidir ve aşkla yapmayan düzgün baklava üretemez.Herkes usta olabilir bu eserleri tedarik edebilir ama bu işi biz aşkla ve şevkle yapamayız. neden hep bunu söylüyoruz.İlk aşkımız işimiz,ikinci aşkımız eşimiz diyoruz.Bu tipin bir de esprili tarafı var.Yani bu işi sevmeyen yapamaz.Biz ramazan ayına özel kadayıf çeşitlerine de ağırlık veriyoruz.Sütlü kadayıflarımız da var.Bunun dışında en çok satılan ürünümüz fıstıklı baklava yine revaçta. Genelde bayramlarda fıstıklı ve cevizli baklava daha çok tercih ediliyor. Son yıllarda küçük dilimler daha çok tercih edilmeye başlandı. Çünkü küçük dilimli olduğu için daha çok misafire ikram edilecektir. Küçük dilimli tatlılar daha da ilgi görmeye başladı” dedi.

“Baklavanın rengi altın sarısı, altı hafif kızartılmış kahverengimsi”

Baklava alan vatandaşları uyaran baklava ustası Halil Acar, “Bir kilo baklavadan ortalama 28 ila 30 dilim baklava çıkıyor. Glikoz işi ağırlaştırıyor ve bozulmasını engelliyor. Günlük ürettiğimiz için bizim baklava haftalarca günlerce tezgahımızda kalmıyor.Ürünü kesinlikle tanıtmıyoruz.Burada vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken konu standart baklava dilimidir.Her yere gittiğinizde baklava dilimi birebirdir. 1. 1 cm’ye gelene kadar birebir aynı. 1 kiloluk kutuda ortalama 28-30 dilim, yarım kiloluk kutuda 15 dilim çıkıyor.Yani baklavanın kalitesini anlamak ve şerbet oranı “Kutu içindekilerin sayısını bile saysalar oradan anlarlar. Yine baklavanın rengi altın sarısı olacak. Üstü ve altı hafifçe kahverengimsi kızaracaktır. Hakiki baklavanın ne olduğunu buradan anlayabilirler” dedi.

Baklava fiyatlarının 200 ile 400 lira arasında değiştiğini belirten Halil Acar, “İyi bir baklavanın ortalama 200 ile 250 lira arasında alınabileceğini düşünüyorum. ortalama bir baklava 200-250 arasında oluyor. Fıstık oranı arttıkça rakamlar değişiyor” dedi. – KONYA

haber-iskilip.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu