Dolarsızlaştırma mücadelesinde ABD yaptırımlarını devirmek: Asya, SWIFT’e alternatif getiriyor
iran medyası Hindistan, Pakistan ve İran’ın da aralarında bulunduğu 9 ülkenin merkez bankalarından oluşan Asya Takas Birliği (ACU)., SWIFT’ealternatif olarak, bu ay yeni bir sınır ötesi finansal iletişim sistemi başlatma kararı aldığını duyurdu.
ABD’ninyıllardır yaptırımların pençesinde tuttuğu yıkıcılığını giderek artırıyor. İran’dageçen hafta düzenlenen ACU’nun tepesindeDolarsızlaştırma ana gündem maddesi olurken, SWIFT’e alternatif yeni finansal sistem de masaya yatırıldı.
İran: SWIFT’i tamamen değiştirebilir
Uluslararası ödemeler, çoğunlukla SÜRATLİ( Brüksel merkezli World Interbank Financial Telecommunication birlik) muhabir bankalar aracılığıyla.
İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Muhsin KarimiÖte yandan yeni ödeme sisteminin SWIFT’in yerini tamamen alabilecek kapasitede olduğunu ve küresel dedolarizasyon hareketinin işini kolaylaştırabileceğini söyledi.
https://twitter.com/RT_com/status/1664210182958731264
ACU üyeleri tarafından kullanım için
Açıklamalara bakılırsa, yeni finansal sistem yalnızca ACU üye devletleri tarafından kullanılacak, ancak Suriyebeğenmek ABD ve müttefikleriYaptırımlara tabi olanlar da dahil olmak üzere diğer ülkeler de katılmak için başvurabilir.
ABD yaptırımları altındaki ülkelere can simidi
Bangladeş, Butan, Hindistan, İran, Maldivler, Myanmar, Nepal, Pakistan, Sri LankaBu amaçla merkez bankaları tarafından oluşturulan ACU. Beyaz Rusya ve Mauritiusulaştığı bildirildi.
İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza FarzinACU’nun geçen hafta Tahran’daki zirvesinde konuşan , ABD dolarından vazgeçmenin üye devletlerin döviz rezervlerinin korunmasına yardımcı olurken, ikili ticaret anlaşmalarının etkin bir şekilde sonuçlandırılmasını sağlayacağını söyledi.
“İran’ın uluslararası ticaretinin yüzde 10’undan azı dolar üzerinden yapılıyor”
İran Ekonomi Bakanı İhsan Handuziİran artık uluslararası ticaretinin yüzde 10’undan daha azı için dolar kullanıyor, dolayısıyla bu oranın yüzde 30 olduğu iki yıl öncesine göre çok yol kat etti.
Önceki ABD Başkanı Donald Trump, İran nükleer anlaşmasından çekildiSWIFT, çok ağır ABD yaptırımlarının getirilmesine paralel olarak 2018’den beri İran bankalarında yasaklandı.
Rusya yaptırımlarına SWIFT de dahil
İran gibi Rusya’nıniçinde ABD ve müttefiklerinin yaptırımlarıBu nedenle SWIFT kullanmak yasaktır.
ABD’nin bir yaptırım dalgasının ilk hedefi olduğu 2014 yılında kendi ulusal ödeme sistemini geliştirmeye başladı. Rusya’nıngeçen yıldan beri UkraynaRus bankalarının SWIFT’ten bloke edilmesi dahil.
Rus SPFS’si ve İran SEPAM’ı el ele gider
Bu nedenle, Rus hükümeti tarafından geçerli bir alternatif olarak teşvik edilen yerel sistem. SPFSyerli ve yabancı bankalar arasında finansal mesajların transferini sağlar. Rusya Merkez Bankası’naRapora göre sistemde şu anda 14 ülkeden 115’i yabancı kuruluş olmak üzere 469 katılımcı bulunuyor.
Ocak 2023’te Tahran’datörenle İran ve Rusya merkez bankaları ticareti artırmaya ve iki yönlü bankacılığı kolaylaştırmaya yardımcı olmak için ulusal bankalar arası iletişim ve transfer sistemlerini birbirine bağlayan bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya ayrıca İran ve Rusya’nın bankaları arasında para transferi yapmasına ve yaptırımlardan kaçınmasına olanak tanıyan bir finansal iletişim sistemi de dahil edildi.
Anlaşmanın temeli, İran bankalarının 52 şubesi ve 4 isimsiz yabancı banka, İran’ın SEPAM sistemikullanarak Rusya’nın SPFS sistemikullanarak 106 bankayla iletişim kurma
İran adına anlaşmayı imzalayan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Karimidurumu şöyle özetledi:
https://twitter.com/TehranBazaar/status/1619759289224298498